«Αγγελιοφόρος»: έφεση για το άρθρο 99, απαγορεύσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Αγγελιοφόρος

Να ακυρώσουν κάθε τρέχουσα ή μελλοντική διεκδίκηση των εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου», που ήδη μετρούν σχεδόν 6 μήνες απλήρωτοι, επιδιώκουν με μεθοδευμένο τρόπο η οικογένεια του επιχειρηματία Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και οι εξ Αθηνών συνεταίροι της, Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας.

Η εργοδοσία του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου της Βόρειας Ελλάδας άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και επανέρχεται επιμένοντας να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, για να «κουρέψει» τις οφειλές της, συνολικού ύψους 24,1 εκατ. ευρώ.

Ζητεί μάλιστα να λάβει και πάλι προσωρινή διαταγή, ώστε να εξουδετερώσει τις απαιτήσεις των 108 εξουθενωμένων υπαλλήλων που απασχολεί, αλλά και των εκατοντάδων ανικανοποίητων πιστωτών της.

Κύμα απαγορεύσεων

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 1798 έφεση, η οποία κατατέθηκε στις 19 Μαΐου, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, η εργοδοσία ζητεί να λάβει προσωρινή δικαστική προστασία. Με τον τρόπο θέλει να απαγορεύσει οποιαδήποτε ατομική δίωξη από κάθε είδους πιστωτή κατά της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», το περιοδικό «Close Up» και άλλα έντυπα.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, η ΕΒΕ ΑΕ επιθυμεί να απαγορευτεί η λήψη και η εκτέλεση μέτρων, εκκρεμών ή μη, για αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της, αλλά και η λήψη και η εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εναντίον της.

Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων

Κι αυτό, την ώρα που για σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία έχουν καταθέσει εννέα (9) τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της εταιρίας.

Οι εν λόγω υπάλληλοι  είχαν αρχικώς παράσχει τη συναίνεσή τους για ένταξη της ΕΒΕ ΑΕ στο άρθρο 99. Τώρα όμως ζητούν να τους επιδικαστούν προσωρινά οι δεδουλευμένες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2015 και εξής, καθώς παραμένουν έως σήμερα απλήρωτοι.

Δις υπόδικος ο Βασ. Μπακατσέλος

Η διοίκηση της ΕΒΕ ΑΕ υπακούει, ως γνωστόν, στις εντολές του επιχειρηματία Βασίλειου Μπακατσέλου, υιού του γνωστού βιομήχανου και εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου. Ο Βασίλειος Μπακατσέλος έχει οριστεί προσωρινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος με δικαστική απόφαση. Έχει δε συλληφθεί δύο φορές με τη διαδικασία του αυτοφώρου και είναι ισάριθμες φορές υπόδικος για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου», καθώς έχει παραπεμφθεί να δικαστεί  στις 11 Ιουνίου 2015 και στις 27 Ιουλίου 2015.

Με τις ενέργειές του ο κ. Μπακατσέλος σχεδιάζει τεχνηέντως να αναχαιτίσει νέο, πιθανό κύμα ασφαλιστικών μέτρων και κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας, καθώς στο εξαντλημένο προσωπικό του δεν έχει ακόμη εξοφλήσει το… δώρο Χριστουγέννων του 2014, παρά τις έγγραφες δεσμεύσεις του.

Μάλιστα, για να προκαταβάλει την κρίση του δικαστή, όσον αφορά στο αίτημά της για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, η διοίκηση του Βασίλειου Μπακατσέλου φτάνει στο σημείο να κινδυνολογήσει, ισχυριζόμενη ότι «σε διαφορετική περίπτωση (σ.σ. αν δεν δοθεί η διαταγή) θα καταρρεύσει μία πρότυπη επιχείρηση, χωρίς να της δοθεί η  ευκαιρία να υλοποιήσει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό».

Για τρίτη φορά το ίδιο αίτημα   

Η διοίκηση Μπακατσέλου επαναφέρει για τρίτη φορά το αίτημά της για τη λήψη προληπτικών μέτρων με την έκδοση προσωρινής διαταγής.  Ακριβώς το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει στις 9 Ιανουαρίου 2015 και στις 13 Φεβρουαρίου 2015, αλλά και τις δύο φορές είχε εισπράξει την άρνηση των δικαστικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση της παραπαίουσας εταιρίας του «Αγγελιοφόρου» για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου απορρίφθηκε στις 16 Μαρτίου 2015. Με την υπ΄ αριθμόν 3884/2015 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε πως δεν προκύπτουν βάσιμες προσδοκίες για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με την έφεση της ΕΒΕ ΑΕ, η συζήτηση της οποίας αναμένεται να προσδιοριστεί στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης εντός των προσεχών ημερών, το πρωτόδικο δικαστήριο έσφαλε στην κρίση του. Κι αυτό, επειδή δεν έλαβε υπόψη του ότι υφίστανται, όπως διατείνεται, βάσιμες προσδοκίες για την εξυγίανση της ΕΒΕ ΑΕ, καθώς συντρέχουν οι νομικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα της σχετικής διαδικασίας, βάσει των σχετικών διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στο στόχαστρο 8 εργαζόμενοι

Στο κείμενο της έφεσης, το οποίο υπογράφει ο δικηγόρος Γεώργιος Οικονόμου, δεύτερος της τάξει νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας Μπακατσέλου, εξαπολύεται δριμεία επίθεση κατά οκτώ (8) εργαζομένων της εταιρίας, οι οποίοι άσκησαν κύρια παρέμβαση κατά την αρχική ακροαματική διαδικασία στις 13 Φεβρουαρίου.

Η εργοδοσία της ΕΒΕ ΑΕ διαμαρτύρεται μάλιστα, επειδή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε, όπως αναφέρει, «χωρίς καμία επιφύλαξη τις θέσεις και  απόψεις των κυρίως παρεμβαινόντων αντιδίκων μου, δηλαδή των οκτώ (8) αντιδίκων μου (σ.σ. εργαζομένων)…».

Η εταιρία χαρακτηρίζει «απόλυτα καταχρηστική και «περίεργη» τη συμπεριφορά των κυρίως παρεμβαινόντων οκτώ (8) εργαζομένων», τους προσάπτει «προδήλως συκοφαντικές και αναληθείς κρίσεις» και κάνει λόγο για «δυσφημιστικές εκφράσεις, που προσβάλλουν το κύρος, την τιμή και την  υπόληψη της εταιρίας μας, για την προστασία της οποίας έχουμε ρητά επιφυλαχθεί».

Η θέση 76 εργαζομένων

Επιπροσθέτως, η εργοδοσία διαχωρίζει τη θέση των οκτώ (8) μισθωτών απ΄ αυτήν άλλων 76 εργαζομένων, υπενθυμίζοντας ότι οι τελευταίοι άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εταιρίας για την υπαγωγή της στο άρθρο 99.

Αντιλαμβανόμενοι τις πραγματικές οικονομικές δυσχέρειες που η ΕΒΕ ΑΕ αντιμετωπίζει, οι εν λόγω εργαζόμενοι αποδέχτηκαν, όπως σημειώνεται στην έφεση, ως ειλικρινή την προσπάθεια  εξυγίανσης και εκτίμησαν την πολύχρονη συνεργασία τους με την εταιρία, η οποία (συνεργασία) «μόλις τον τελευταίο χρόνο εμφάνισε προβλήματα και υπήρξαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία».

Οι 3 λόγοι της έφεσης

Η διοίκηση Μπακατσέλου εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση για τρεις λόγους:

  • Επειδή, εκτός της Alpha Bank, η οποία άσκησε πρόσθετη παρέμβαση, υπάρχει «θετική διάθεση» από τη βασική πιστώτρια της εταιρίας, την Εθνική Τράπεζα, και από τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, που αναμένουν το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Παρά ταύτα, η Εθνική Τράπεζα, που κατέχει σήμερα το 44,9% των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας, δεν έχει εκφράσει έως τώρα με οποιονδήποτε τρόπο την προτίμησή της προς το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΕ ΑΕ.
  • Επειδή απορρίπτεται η κοινωνική προσφορά της εταιρίας και απαξιώνεται η σχεδιαζόμενη διατήρηση 65 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την κατάργηση 43 θέσεων εργασίας κατά τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη έχουν απωλεσθεί άλλες 270 θέσεις εργασίας από το 2009 έως τις αρχές του 2015. Σήμερα στον «Αγγελιοφόρο» εργάζονται 108 άτομα, έναντι 380-390 ατόμων πριν από 6 χρόνια.
  • Επειδή υιοθετήθηκαν «μεμονωμένα στοιχεία και οικονομικοί δείκτες» και με τον τρόπο αυτό «αλλοιώθηκε (…) η βέβαιη βιωσιμότητα της εταιρίας» και απορρίφθηκε το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδίου. Παρά ταύτα, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε πως οι ισολογισμοί των τελευταίων ετών είναι αλλοιωμένοι, ενώ δημιουργούνται αμφιβολίες για το μέγεθος της ήδη αρνητικής καθαρής θέσης της εταιρίας.

7 σκέψεις σχετικά με το “«Αγγελιοφόρος»: έφεση για το άρθρο 99, απαγορεύσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s