«Μακεδονία»: Έχεις το θράσος και δεν υπογράφεις; Απολύεσαι!

Γεύση εκβιασμού και οσμή εκδικητικότητας εμπεριέχει η απόφαση της εργοδοσίας της «Μακεδονίας» να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας τεσσάρων (4) δημοσιογράφων, επειδή δεν συμφώνησαν να μειωθούν οι μηνιαίες αποδοχές τους σε ποσοστό 28% για τα επόμενα τρία (3) χρόνια.

efimerida-makedonia-horz

Ο μεγαλοεπενδυτής John Rigas, κύριος μέτοχος της πολύπαθης εφημερίδας «Μακεδονία»

Όπως αναφέρουν σε δημόσια καταγγελία τους οι 4 δημοσιογράφοι, που είναι μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ και οι 2 εξ αυτών φέρουν και τη συνδικαλιστική ιδιότητα, η ιδιοκτησία του εκδοτικού συγκροτήματος αποφάσισε να τους απολύσει, έπειτα από την άρνησή τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με δυσμενείς όρους, υπερασπιζόμενοι το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις καταστατικές αρχές του συνδικαλιστικού σωματείου τους.

Η καταγγελία φέρει τις υπογραφές των Κωστή Κεκελιάδη, εργασιακού  εκπροσώπου της «Μακεδονίας», Μπάμπη Μπίκα, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Βασίλη Πάγκαλου και Κώστα Σιαμέλη. Έχει δε ως εξής:

«Η εργοδοσία της εφημερίδας “Μακεδονία” στρέφεται για άλλη μια φορά κατά των εργαζομένων, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμάσει όλη την γκάμα των μνημονιακών μέτρων: απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών, μονομερείς περικοπές, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις, πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Ωμός εκβιασμός

» Επειτα από όργιο απειλών κατά τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση της εφημερίδας κοινοποίησε σε εμάς, τους τέσσερις δημοσιογράφους, που δεν υπογράψαμε ατομικές συμβάσεις, προειδοποιητική καταγγελία της σύμβασης εργασίας μας με έναν άνευ προηγουμένου ωμό εκβιασμό:  Ή υπογράφετε ατομική σύμβαση ή βρίσκεστε σε υποχρεωτική άδεια και στις 23 Ιουλίου απολύεστε! Συσχετίζοντας για πρώτη φορά ευθέως τις απολύσεις με την άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων, ομολογεί με θράσος την εκδικητικότητα έναντι αυτών που υπερασπίζονται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.

» Και όλα αυτά λίγες μέρες προτού η νέα κυβέρνηση φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και ενώ έχουν αρχίσει οι έλεγχοι για τα δάνεια στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Στις επιχειρήσεις που, υπηρετώντας με ζήλο τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πάρει αφειδώς τραπεζικά δάνεια, κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν αποδώσει τις τεράστιες οφειλές τους στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία τους, έχουν επαναφέρει τον πιο σκοτεινό εργασιακό μεσαίωνα και έχουν αποψιλώσει τα μέσα ενημέρωσης από προσωπικό καθιστώντας την πτώση στην ποιότητα της ενημέρωσης εμφανέστατη.

Χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ

» H επιχείρηση του Ιωάννη Ρήγα “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ” (που εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) επιδοτήθηκε με κρατική χρηματοδότηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, μόλις πήρε τα χρήματα, για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε Δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία ένταξής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα! Την ίδια ώρα έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα, που εκδίδει τον “Αγγελιοφόρο”.

» Αφού ουσιαστικά εξανάγκασε τους εναπομείναντες εργαζόμενους να συγκατατεθούν στην ένταξή της στο άρθρο 99, καθώς και να ζητήσουν το ίδιο και από το ασφαλιστικό ταμείο μας, τον ΕΔΟΕΑΠ, απαίτησε στη συνέχεια την υπογραφή νέων,  τριετών ατομικών συμβάσεων. Τέσσερις δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να τις υπογράψουν, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ίδιο το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ, που άλλωστε θέτει ως υποχρέωση την υπεράσπιση των αρχών της.

Σερί απολύσεων

» Οι νέες αυτές απολύσεις της “Μακεδονίας” αποτελούν τη συνέχεια σε σερί άλλων απολύσεων (συνολικά 13) για τον ίδιο λόγο και αποσκοπούν στο να εξαλείψουν κάθε αντίσταση στην εφημερίδα. Η αντίδραση ήταν άμεση τόσο από εμάς, τους τέσσερις, όσο και από συναδέλφους, απολυμένους και εργαζόμενους στην εφημερίδα και σε άλλα μέσα. Δρομολογήσαμε αμέσως τη συνδικαλιστική και νομική άμυνά μας απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα –  κι αυτό απέτρεψε την ισχύ του τελεσιγράφου όπως και την υποχρεωτική λήψη άδειας. Οπότε οι «4» παραμένουμε σε… ομηρία.

Κλίμα τρομοκρατίας

» Μπορούμε να αποκρούσουμε κι αυτή τη νέα εργοδοτική αυθαιρεσία της ”Μακεδονίας”, μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών, που επιχειρεί να περάσει το εκδοτικό κατεστημένο, μπορούμε να ακυρώσουμε όλα αυτά τα σχέδια με ενότητα, αλληλεγγύη και άμεση συνδικαλιστική δράση. Γιατί το θέμα ξεφεύγει πλέον από τα δικά μας πρόσωπα. Αφορά στον πυρήνα των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των συνδικαλιστικών μας αξιών και δικαιωμάτων, της ίδιας της ενημέρωσης».

Σε αναμονή η ΕΣΗΕΜ-Θ

Για το ζήτημα της εκδικητικής μεταχείρισης των 4 δημοσιογράφων, θέση αποφάσισε να λάβει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, χωρίς ωστόσο να έχει προκηρύξει έως τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλες δυναμικές ενέργειες, για να αποκρούσει τις εκβιαστικές πρακτικές της εργοδοσίας της «Μακεδονίας».

Σε ανακοίνωσή του, η οποία διακρίνεται από διάθεση συγκατάβασης και πνεύμα νουθεσίας προς την εργοδοσία της «Μακεδονίας», η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει τα εξής:

«Οι εκβιαστικές ενέργειες δε βοηθούν την εργασιακή ειρήνη. Αυτή η θεμελιώδης αρχή θα έπρεπε να είναι γνωστή στην εργοδοσία της εφημερίδας Μακεδονία, έπειτα από την πολυετή περιπέτεια της εφημερίδας και τη σταθερή στήριξη των εργαζομένων και των Ενώσεών τους, ώστε η εφημερίδα να μην απαξιωθεί.

» Το δίλημμα ενώπιον του οποίου η διοίκηση της ΜΕΕ ΑΕ θέτει τέσσερις δημοσιογράφους, “υπογράφετε ατομική σύμβαση με μειωμένες αποδοχές ή απολύεστε”, ακυρώνει κάθε αρχή καλόπιστου διαλόγου και δεν μπορεί να αποτελεί βάση συνεργασίας.

» Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καλεί την εργοδοσία της ΜΕΕ ΑΕ να εγκαταλείψει αμέσως αυτή την τακτική και να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους και τις Ενώσεις τους υπέρ του μέλλοντος της εφημερίδας».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Μακεδονία»: Έχεις το θράσος και δεν υπογράφεις; Απολύεσαι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s