Διώκεται ο υιός Μπακατσέλου, αναζητείται τώρα και ο πατήρ

Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγείται εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., ο επιχειρηματίας Βασίλειος Μπακατσέλος, ο οποίος συνελήφθη χτες, Τρίτη, το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και διανυκτέρευσε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας, επί της οδού Δωδεκανήσου 4.  

Kratitiria

Σε βάρος του Βασίλειου Μπακατσέλου, ο οποίος είναι γιος του γνωστού εκδότη και βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου από προηγούμενο γάμο, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, επειδή δεν κατέβαλε εμπροθέσμως το δώρο Χριστουγέννων του τρέχοντος έτους στους 125 απλήρωτους εργαζόμενους του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου».

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης καλείται να αποφασίσει σήμερα εάν ο συλληφθείς θα δικαστεί αμέσως από το αρμόδιο δικαστήριο ή εάν θα οριστεί τακτική δικάσιμος, οπότε ο κ. Μπακατσέλος θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος, πάντως, φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει να αναβληθεί η δίκη του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και βεβαίως να αξιοποιήσει προς όφελός του τις αργίες των Χριστουγέννων.

Ο Βασίλειος Μπακατσέλος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης χτες, Τρίτη, αργά το απόγευμα, αλλά, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Δύο καταδικαστικές αποφάσεις

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σύλληψή του, εκκρεμούν σε βάρος του δύο σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις από παλαιότερες υποθέσεις. Οι αποφάσεις αυτές, όπως έγινε γνωστό από πηγές της ΕΛΑΣ, έχουν εκδοθεί ερήμην του κατηγορουμένου και αφορούν αφενός μεν στη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, αφετέρου δε στην παραβίαση κατάσχεσης. Επισύρουν δε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών.

Εξάλλου, έως αργά μετά τα μεσάνυκτα αναζητούνταν από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προκειμένου να συλληφθεί, επίσης με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο εκδότης και βιομήχανος Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος. Ο κ. Μπακατσέλος φέρει, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, και ο ίδιος ποινική ευθύνη, επειδή δεν έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» το δώρο των εορτών, όπως ο νόμος ορίζει.

Η αναζήτηση του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου γινόταν κατόπιν έγγραφης υπόδειξης, εκ μέρους των εργαζομένων, του χώρου διαμονής του, επί της οδού Π. Κουντουριώτου 147, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης.

Μήνυση από το ΣΕΠΕ

Η εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη τόσο του Βασίλειου Α. Μπακατσέλου όσο και του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου δόθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για λογαριασμό του συνόλου των εργαζομένων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της ανώνυμης εταιρίας που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και σειρά άλλων εντύπων.

Ο Βασίλειος Μπακατσέλος εμφανίζεται από τις 19 Δεκεμβρίου ως νόμιμος εκπρόσωπος της  ΕΒΕ ΑΕ, καθώς έχει διοριστεί, με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής. Τη θέση αυτή την κατέλαβε, έπειτα από την προσχηματική παραίτηση του πατέρα του, Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, ο οποίος, επικαλούμενος λόγους υγείας, εγκατάλειψε τη διοίκηση της εταιρίας λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου.

Οικογενειακή συμφωνία με ανταλλάγματα 

Η οικογενειακή αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας έγινε σκοπίμως και με προσχεδιασμένο τρόπο. Ο υιός Μπακατσέλου, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει συνδέσει το όνομά του με τη διασπορά ακάλυπτων επιταγών στην αγορά της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε, έναντι αδρού ανταλλάγματος, να αναλάβει τα καθήκοντα του πατέρα του και να εμφανίζεται αυτός ως υπεύθυνος της εταιρίας και συνεπώς υπόλογος κατά την άσκηση ποινικών διώξεων.

Με τον τρόπο αυτόν, ο πατήρ Μπακατσέλος επιδιώκει, όπως πιστεύει, αφενός μεν ως εκδότης να απαλλαγεί από τις εκ του νόμου ευθύνες του για τις διαρκώς συσσωρευόμενες οφειλές του, έναντι των απλήρωτων εργαζομένων, αφετέρου δε ως βιομήχανος να προστατεύσει την επιχειρηματική φήμη του και να συνεχίσει να ασκεί απρόσκοπτα τις λοιπές δραστηριότητες του.

Άλλωστε, ο Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ και της Δελφίνι Συμμετοχές ΑΕ, χωρίς να αισθάνεται ότι τα προβλήματα υγείας που επικαλείται, τον παρεμποδίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις 

Έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής, έπειτα από 5 μήνες απλήρωτης εργασίας, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί Τύπου και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», όπως και της ιστοσελίδας http://www.agelioforos.gr, κατέρχονται σε νέες  απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη, και από την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, «η διοίκησή της ΕΒΕ ΑΕ επικαλείται διαρκώς δικαιολογίες και αδιέξοδα, τα οποία η ίδια δημιούργησε κωφεύοντας στις εκκλήσεις των ανθρώπων που απασχολεί και των Ενώσεών τους».

«Είναι πια ξεκάθαρο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «ότι η εκδοτική επιχείρηση εξωθεί στα άκρα τη σύγκρουσή της με τον νόμο και την εκδικητικότητά της έναντι των εργαζομένων, οι οποίοι επί χρόνια στήριξαν με προσωπικό κόστος την προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανά τα φύλλα που η εργοδοσία με τη στάση της απαξιώνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύλληψη Μπακατσέλου, υπό κατάρρευση ο «Αγγελιοφόρος»

5 σκέψεις σχετικά με το “Διώκεται ο υιός Μπακατσέλου, αναζητείται τώρα και ο πατήρ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s