Τίτλοι τέλους για το γραφείο ανταπόκρισης των «Νέων»

Θλιβερό επίλογο στην πολύχρονη διαδρομή του γραφείου ανταπόκρισης που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη, έθεσε σήμερα, Πέμπτη, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ.

tanea

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας απομάκρυναν τους δύο τελευταίους συντάκτες που είχαν απομείνει να εργάζονται και να παραγάγουν δημοσιογραφικό υλικό για λογαριασμό των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το ΒΗΜΑ».

Το άλλοτε κραταιό γραφείο του ΔΟΛ, το οποίο στο απόγειο της διαδρομής τουείχε φτάσει να απασχολεί έως και 10 ικανούς και αναγνωρισμένους συντάκτες, ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του έπειτα από συνεχή πορεία 37 ετών.

Η διακοπή λειτουργίας του γραφείου του ΔΟΛ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη προστίθεται στην αλυσίδα των ανταποκριτικών γραφείων εφημερίδων που  συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν επίσης, αλλά και των ανταποκριτικών γραφείων τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία λειτουργούν ακόμη και χωρίς δημοσιογράφους, μολονότι τα εν λόγω ΜΜΕ θεωρούνται πανελλαδικής εμβέλειας.

Εικόνα απαξίωσης

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας του γραφείου του ΔΟΛ ΑΕ, «η ενέργεια αυτή είναι χαρακτηριστική της αντίληψης που κυριαρχεί πλέον στα εκδοτικά συγκροτήματα, με την ανοχή της Πολιτείας: η ενημέρωση περιορίζεται ασφυκτικά στην περιοχή όπου συγκεντρώνονται τα κέντρα αποφάσεων, ενώ η περιφέρεια, παρά την ανθηρή ρητορική για την ιδιαίτερη –υποτίθεται– σημασία της, απαξιώνεται απολύτως».

Ο τομέας της ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη μετρά ισχυρά πλήγματα κατά τα τελευταία έτη. Μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ3 τον Ιούνιο του 2013, συρρικνώνεται πλέον κυρίως στα εκδοτικά συγκροτήματα του «Αγγελιοφόρου» και της Μακεδονίας», τα οποία ωστόσο έχουν συσταλεί επικίνδυνα, λόγω απολύσεων και αποχωρήσεων, και υφίστανται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Την εικόνα συμπληρώνουν απειροελάχιστα sites με πρωτότυπο περιεχόμενο.

Στον αντίποδα, ημέρες δόξας απολαμβάνει η αναδημοσίευση δελτίων Τύπου, ανακοινώσεων εταιριών και προκατασκευασμένων δηλώσεων, που αποτελούν προϊόν αντιγραφής και επαναλαμβανόμενης αναπαραγωγής κυρίως στο χώρο του διαδικτύου.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τίτλοι τέλους για το γραφείο ανταπόκρισης των «Νέων»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s