Μεθόδευση με «Αγγελιοφόρο» – «Μακεδονία» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ και τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί 4,5 μήνες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, αποτελούν το αντικείμενο νέας, επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

aggeliaforos-horz

Η ερώτηση υπογράφεται από τη βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ,  Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από κοινού με άλλους τρεις βουλευτές, και απευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η εν λόγω εκδοτική εταιρία, συμφερόντων των Αλ. Μπακατσέλου, Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα, «αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει την άμεση πιθανότητα για καθολική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της μετά την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών της στοιχείων από τους εργαζόμενους και την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, όπως προστίθεται, οκτώ εργαζόμενοι έχουν ήδη προβεί σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας, για να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από μισθούς.

Απροσδόκητη σύμπραξη

Οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα και η ανησυχία των εργαζόμενων ενισχύεται, καθώς,  παράλληλα με τη συστηματική καθυστέρηση της μισθοδοσίας, «αποκαλύπτεται σταδιακά και η μεθόδευση που αφορά στην απροσδόκητη επιχειρηματική σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων εκδοτών της Μακεδονίας», δηλαδή του εκδότη του «Αγγελιοφόρου», Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και της εκδότριας της «Μακεδονίας», Βίκυς Σουλοπούλου, εκπροσώπου του μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Ρήγα.

Όπως τονίζουν, «στις αρχές Αυγούστου του 2014 συστήθηκε νέα ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία “Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ”, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, εκδότρια εταιρία του “Αγγελιοφόρου”, και με ποσοστό 50% η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, εκδότρια εταιρία της εφημερίδας “Μακεδονία”.

Δημιουργείται νέο μονοπώλιο

»Η συγκεκριμένη επιχειρηματική συμμαχία, που προς το παρόν αφορά στον τομέα των εκτυπώσεων, έχει στοιχεία μονοπωλιακού χαρακτήρα και έχει προκαλέσει μεγάλους φόβους στους εργαζόμενους και των δύο εταιριών.

»Η νέα εταιρία έχει αναλάβει τη διαχείριση του σύγχρονου εκτυπωτηρίου “Φίλιππος”, στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, στο Κιλκίς, και έχει ενοικιάσει για τις εργασίες της 25 άτομα, που προέρχονται από το προσωπικό των δύο μητρικών επιχειρήσεων. Η σύμπραξη αυτή αποτελεί τον προάγγελο της συρρίκνωσης των δύο επιχειρήσεων και της υπερσυγκέντρωσης όλων των δραστηριοτήτων στη νέα εταιρία».

Φόβοι για υπόγειες μεταβιβάσεις

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν επίσης ότι «την ανησυχία των εργαζομένων επιτείνει η άρνηση της εργοδοσίας του “Αγγελιοφόρου” να απαντήσει στις εύλογες απορίες τους εάν έχουν αρχίσει να μεταβιβάζονται ή να εκχωρούνται υπογείως περιουσιακά στοιχεία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, όπως οι τίτλοι των εφημερίδων και των εντύπων της, αλλά και μέρος του σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού της, επιδοτηθέντος μέσω του αναπτυξιακού νόμου, στη νεοσυσταθείσα εταιρία με την επωνυμία “Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ”».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τα ακόλουθα:

  • Τι προτίθενται να κάνουν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ως προς την αποπληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και για τη διασφάλιση και την καταβολή των αποζημιώσεων;
  • Έχει ελέγξει και εγκρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη συγκρότηση της νέας επιχειρηματικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εκδοτικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας; Αν ναι, ποια είναι η γνωμοδότησή της; Αν όχι, γιατί δεν έχει ζητηθεί ακόμη η συνδρομή της από τον αρμόδιο υπουργό;

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s