«Φρένο» στη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας

Βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας συνιστά η μονομερής επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας μόνον για μία ημέρα την εβδομάδα σε μεμονωμένο εργαζόμενο, αποφαίνεται ο Άρειος Πάγος και δικαιώνει εργαζόμενη, η οποία έχει την ευθύνη ανατροφής μονογονεϊκής οικογένειας.

job rotation

Με την υπ΄ αριθμόν 1252/2014 απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κρίνει ότι η θέσπιση συστήματος εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς από τον εργοδότη υπό αυτούς τους δυσμενείς όρους καθιερώνει τεκμήριο υπέρ του εργαζομένου, ώστε να θεωρηθεί η βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του τελευταίου ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση, με βάση τη διανυθείσα προϋπηρεσία.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της σημαντική την εν λόγω απόφαση, καθώς «πολλοί εργαζόμενοι κρατούνται όμηροι από τους εργοδότες οι οποίοι για να αποφύγουν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, τους βάζουν να εργάζονται μόλις μία φορά την εβδομάδα, εξωθώντας τους στην ουσία σε παραίτηση».

Όπως αναφέρει, «μετά το Πρωτοδικείο Θήβας και το Μονομελές Εφετείο Εύβοιας, τώρα και ο Άρειος Πάγος θέτει με αμετάκλητη απόφασή του  φρένο στην εργοδοτική αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων μονομερούς επιβολής υπερ-ευέλικτων συστημάτων εργασίας».

Συνέχιση της εργασίας

Σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίζεται ρητώς ότι, εφόσον οι εργαζόμενοι, κατά τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, επιφυλαχθούν για τα δικαιώματά τους, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναλάβουν τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα. Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται υπό τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγουν  το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής και για τη διεκδίκηση των αξιώσεών τους.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφασή το Μονομελούς Εφετείο Λάρισας έκρινε νόμιμη, τυπικά και ουσιαστικά, την απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύχθηκε και έγινε από το σωματείο των εργαζομένων για τη συλλογική προστασία των μελών του  από την καταχρηστική και άρα παράνομη μονομερή απόφαση για επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s