«Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία του «Αγγελιοφόρου»

«Παγώνουν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας του εκδότη και βιομήχανου Αλέξανδρου  Μπακατσέλου, που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», όπως και σειρά άλλων εντύπων.

rsz_μπακατσελος_001-horz

Με προσωρινή διαταγή που χορήγησε χτες το πρωί το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται να μεταβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο η πραγματική και η νομική κατάσταση της εκδοτικής επιχείρησης έως τις 10 Δεκεμβρίου 2014, οπότε έχει οριστεί να συζητηθεί και πάλι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πρόσφατα 67 εργαζόμενοι.  

Η εν λόγω αίτηση επρόκειτο να εισαχθεί χτες στο ακροατήριο, αλλά η συζήτησή της  αναβλήθηκε, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Αφορά δε στη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρίας του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, προκειμένου να διασφαλιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των εργαζομένων,  εξαιτίας της άρνησης του εκδότη να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 4,5 μήνες, ενώ τελούν υπό την απειλή του «λουκέτου», δίχως την καταβολή αποζημιώσεων, εάν δεν αποχωρήσουν «εθελουσίως» 45 άτομα σε 15 ημέρες.

Τι δεσμεύεται προσωρινά

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης διέταξε χτες να δεσμευτούν προσωρινά, μεταξύ άλλων, τα κτίρια, τα μηχανήματα, τα έπιπλα και ο λοιπός εξοπλισμός της εταιρίας, όπως επίσης τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιεί, τα δικαιώματα που κατέχει και οι μετοχές που διατηρεί σε άλλα εταιρικά σχήματα, όπως στη νεοσύστατη εταιρία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ».

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ απαγορεύεται να μεταβιβάσει σε τρίτους ή να ενεχυριάσει ή να υποθηκεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της, όπως επίσης να μεταβάλει τη νομική μορφή της. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει πράξεις για την καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό της, εφόσον το επιθυμεί.

«Δε μας ανήκουν οι τίτλοι των εφημερίδων!»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δικηγόρος και γενικός διευθυντής της ΕΒΕ ΑΕ, Παντελής Χαλβατζάκης, δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα εμπορικά σήματα «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και «Close Up» δεν ανήκουν στην εκδότρια εταιρία. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε μετά το τέλος της διαδικασίας, ο κ. Χαλβατζάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε ποιον ανήκουν και εάν έχουν μεταβιβαστεί ή όχι οι τρεις προαναφερθέντες διακριτικοί τίτλοι, που θεωρούνται από τα πλέον αξιόλογα και ορατά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.

Ο ίδιος δήλωσε εντός της δικαστικής αίθουσας ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΕ ΑΕ είναι ενεχυριασμένα και υποσχέθηκε με στόμφο: «Δε θα τα πουλήσω! Δεν πρόκειται να τα εκποιήσω! Μην ανησυχείτε…».

Παρά τη διαβεβαίωση αυτή, ο κ. Χαλβατζάκης αντέδρασε με ιδιαίτερη επιθετικότητα  στο αίτημα του πληρεξουσίου δικηγόρου των εργαζομένων, Στρατή Μαυραγάνη, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για τη μη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της εταιρίας. Ο κ. Χαλβατζάκης έφτασε μάλιστα στο σημείο, για να επιτύχει το σκοπό του, να αμφισβητήσει ακόμη και το πλαίσιο εκδίκασης υποθέσεων που έχει ορίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με το εν λόγω πλαίσιο,  επιτρέπεται, παρά την αποχή, να υποβληθούν και να συζητηθούν από τα δικαστήρια αιτήσεις για την έκδοση προσωρινών διαταγών, αλλά ο κ. Χαλβατζάκης, όντας δικηγόρος ο ίδιος, επέμενε με σθένος ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προσπαθούσε μάλιστα να πείσει ακόμη και την πρόεδρο του Ειρηνοδικείου ότι αυτός έχει… δίκιο και όχι ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Μεταβιβάζουν μηχανήματα;

Ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε τρίτους περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, κυρίως μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού της, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή των εντύπων της. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία, όπως είπε, η χορήγηση προσωρινής διαταγής, στο πλαίσιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος της ΕΒΕ ΑΕ ισχυρίστηκε ότι τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρίας, ο οποίος χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου του «Φίλιππου», στο Κιλκίς, όντως έχει εκμισθωθεί, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να μεταβιβαστεί.

«Εσείς θα φταίτε!»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο νεοφώτιστος manager του «Αγγελιοφόρου», Π. Χαλβατζάκης, εμφανώς οργισμένος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους επικεφαλής των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΠΕΗΘ, Α. Φωκιανίδη και Γ, Τζάγια, λέγοντας: «Σας καθιστώ προσωπικά υπεύθυνους για ό,τι συμβεί από δω και πέρα. Αν κλείσει η επιχείρηση του “Αγγελιοφόρου”, εσείς θα φταίτε!».

Την ίδια ώρα, στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου είχαν συγκεντρωθεί απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου», οι οποίοι διένειμαν σε πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους ενημερωτικά έντυπα για όσα δραματικά βιώνουν στο εκδοτικό συγκρότημα του επιχειρηματία Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s