Παράνομη η εκ περιτροπής εργασία στον «Αγγελιοφόρο»

Σε νέα δικαστική ήττα και άτακτη υποχώρηση υποχρεώνεται ο εκδότης του «Αγγελιοφόρου», Αλέξανδρος Μπακατσέλος, καθώς καλείται να αποσύρει αμέσως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει μονομερώς στο εκδοτικό  συγκρότημα που διοικεί.

article25076.w_hr

Με δύο σημαντικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν προχτές, Δευτέρα, η Δικαιοσύνη διατάσσει τον κ. Μπακατσέλο να επαναφέρει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης 3 δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι οποίοι εδώ και 4 μήνες έχουν εξαναγκαστεί να εργάζονται επί 3 ημέρες την εβδομάδα και να λαμβάνουν μισθό μειωμένο κατά 40%.

Ο επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας θέσπισε το επαχθές μέτρο σε βάρος των 3 δημοσιογράφων, όπως και άλλων 4 εργαζομένων, για λόγους εκδίκησης. Και αυτό, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και να αποδεχθούν μειώσεις των αποδοχών τους σε ποσοστό 25%.

Ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων πως το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης που έχει επιβάλει ο εκδότης από το τέλος Ιουλίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014 είναι άκυρο και ανίσχυρο. Έτσι, υποχρεώνει την εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» να συνεχίσει να αποδέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες των 3 δημοσιογράφων επί 5 ημέρες την εβδομάδα και να τους καταβάλει πλήρη μισθό, μέχρι ότου εκδοθεί οριστική απόφαση για το όλο θέμα.

Δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμόν 19563 και 19566 αποφάσεις του Πρωτοδικείου, «η μεταβολή της συμβάσεως εργασίας των αιτούντων από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής εργασία 3 ημερών εβδομαδιαίως, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους (…) δεν ήταν νόμιμη». Και αυτό, γιατί δεν εκπληρώθηκαν, όπως σημειώνεται, οι προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις του νόμου 3846/2010.

Σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου, κατ΄ αρχάς δεν τηρήθηκαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους  εργαζόμενους της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο», τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» και σειρά άλλων εντύπων.

Κατά δεύτερο λόγο, δεν συνέτρεξαν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επιβολή του μέτρου. Όπως αναφέρεται, «…κατά το χρονικό διάστημα που επέλεξε η καθ΄ ης (σ.σ. η εργοδότρια εταιρία) να εφαρμόσει μονομερώς το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας στους αιτούντες, δεν υπήρχε περιορισμός της οικονομικής της δραστηριότητας τόσο σοβαρός, ώστε να απειλεί τις θέσεις εργασίας του προσωπικού και να έχει κάποια διάρκεια».

Νέες και περισσότερες δραστηριότητες

Το δικαστήριο θεμελιώνει την κρίση του, όσον αφορά στις ουσιαστικές προϋποθέσεις, ανατρέχοντας στα εξής πραγματικά περιστατικά:

  • Η πτωτική πορεία της εκδοτικής δραστηριότητας της εταιρίας ανακόπηκε από τέλος του 2013 με μείωση των ζημιών στον ισολογισμό της και την επανακυκλοφορία της ημερήσιας εφημερίδας του «Αγγελιοφόρου», ύστερα από περίπου 10 μήνες, χωρίς σημαντική μείωση στην ύλη της.
  • Η εταιρία άρχισε να εκδίδει αυτοτελώς το ένθετο έντυπο «Εργασία», το οποίο επεκτάθηκε από 4 σε 12 ή 16 σελίδες.
  • Τέθηκε σε λειτουργία ο διαδικτυακός τόπος www.closeupmag.gr, όπου αναπτύσσεται η ύλη του μηνιαίου περιοδικού «Close Up».
  • Έγιναν 30 προσλήψεις εργαζομένων σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δημοσιογράφοι ή πρόσωπα με άλλη ειδικότητα, που απασχολούνται ως δημοσιογράφοι.
  • Ιδρύθηκε νέα ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ», στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% η εκδότρια εταιρία του «Αγγελιοφόρου».

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης καταρρίπτει επίσης τον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι αυτή δεσμευόταν από τις υπογραφείσες ατομικές συμβάσεις και δεν μπορούσε να επιβάλει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και σε άλλους εργαζόμενους. Κι αυτό, επειδή, όπως αναφέρει, οι εν λόγω συμβάσεις έληξαν στο τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους και έτσι δεν υπήρχε κώλυμα, εφόσον οι δραστηριότητες της εταιρίας είχαν περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτή να επιβάλει το ίδιο σύστημα ‒  προς αποφυγή απολύσεων ‒ αναλογικά σε όλο το προσωπικό και όχι επιλεκτικά μόνον σε ορισμένα άτομα.

Σε κίνδυνο η διαβίωσή τους

Εξάλλου, το δικαστήριο παρέχει προσωρινή προστασία στους 3 εργαζόμενους, επειδή θεωρεί ότι «η μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους αιφνιδίως (…) θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους και την αντιμετώπιση των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους, ενώ το μοναδικό τους εισόδημα είναι αυτό που προέρχεται από την εργασία τους».

Οι ισχυρισμοί της εταιρίας

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ είχε υποστηρίξει, τόσο δια στόματος Αλέξανδρου Μπακατσέλου όσο μέσω του δικηγόρου του, Παντελή Χαλβατζάκη, ότι συνέτρεχαν οι  ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, επικαλούμενη σειρά οικονομικών και στατιστικών δεδομένων, όπως στοιχεία ισολογισμών, πίνακες μισθοδοσίας και στοιχεία κυκλοφορίας εντύπων.

Προέβαλε δε τον ισχυρισμό ότι έχει επέλθει «δραματική πτώση όχι μόνο του κύκλου εργασιών, αλλά και των εσόδων της», ενώ υποστήριξε ότι «υφίσταται άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της και μείωσης του  μισθολογικού κόστους της».

Δεν πείστηκαν…

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της, οι 3 δημοσιογράφοι, όπως και οι άλλοι 4 εργαζόμενοι, στους οποίους επίσης έχει επιβληθεί το ίδιο μέτρο, δεν πείστηκαν για την πτώση της δραστηριότητας της εταιρίας. Για το λόγο αυτό, επιβλήθηκε σ΄ αυτούς η εκ περιτροπής εργασία «προς το σκοπό αποφυγής λήψης του μέτρου της απόλυσης, γεγονός που θα οδηγούσε τους εργαζόμενους, λαμβανομένης υπ΄όψιν της κατάστασης στον κλάδο, στην ανεργία…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους 3 δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, είχε επιβληθεί και πάλι το ίδιο μέτρο κατά τη διάρκεια του 2011, επειδή και τότε δεν είχαν συναινέσει σε μείωση των αποδοχών τους κατά 12,5% μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s