Νέο, ισχυρό χαστούκι στον αφερέγγυο Αλ. Μπακατσέλο

Νέο, ηχηρό χαστούκι στον εκδότη του «Αγγελιοφόρου», Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, δίνει η Δικαιοσύνη, καθώς τον επαναφέρει στην τροχιά της νομιμότητας και τον υποχρεώνει να αποδώσει αμέσως όσους μισθούς παρανόμως παρακρατεί.

working-freeΤο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με νέα απόφασή του ζητεί από τον εκδότη και βιομήχανο να καταβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε 4 δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, το συνολικό ποσό των 25.000 €. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2014, αλλά και σε μελλοντικές αποδοχές για το μήνα Νοέμβριο, ο οποίος ακόμη δεν έχει λήξει.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ, της εταιρίας που διοικεί ο κ. Μπακατσέλος και η οποία εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής». Ζήτησαν δε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να τους επιδικαστούν προσωρινά οι μισθοί που δεν είχαν λάβει από τον Ιούλιο και εξής. Το δικαστήριο όχι μόνον έκανε δεκτό το αίτημά τους, αλλά επιδίκασε σ΄ αυτούς και προληπτικά αποδοχές που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, απορρίπτοντας σχεδόν όλες τις ενστάσεις του δικηγόρου της εταιρίας και γενικού διευθυντή, Παντελή Χαλβατζάκη.

Σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 8189 απόφαση, που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου και καθαρογράφηκε χτες, Δευτέρα, το Ειρηνοδικείο αναγνωρίζει ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση για την προσωρινή επιδίκαση μισθών, όπως υποστήριζαν οι 4 δημοσιογράφοι, και αποφαίνεται ότι «…εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, οι αιτούντες, που είναι όλοι τους οικογενειάρχες και γονείς ανήλικων παιδιών, αντιμετώπισαν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα και αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε δανεισμό από συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βιοτικές τους ανάγκες». Το δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι οι 3 από τους 4 εργαζόμενους βρίσκονται σε δυσχερή θέση, επειδή προσπαθούν να εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας.

Συνεπώς, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστούν προσωρινά όλες οι οφειλόμενες αποδοχές στους εργαζόμενους, «…καθώς επίσης θα πρέπει να τους επιδικασθεί προσωρινώς και μέρος των καθαρών αποδοχών τους του μηνός Νοεμβρίου 2014, που πιθανολογείται η εξακολούθηση της εργασιακής τους σχέσης (…), καθώς με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται η συντήρησή τους για τον παρόντα χρόνο». Η καταβολή αυτών των τελευταίων αποδοχών θα πρέπει να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι ήταν… σπάταλοι!

Η νέα δικαστική απόφαση συνιστά ισχυρό κόλαφο όχι μόνον για τον αφερέγγυο εκδότη Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, αλλά και τον δικηγόρο του, Παντελή Χαλβατζάκη, που ανέλαβε και πάλι να τον εκπροσωπήσει, διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του γενικού διευθυντή της εκδότριας εταιρίας. Κι αυτό, γιατί ο κ. Χαλβατζάκης είχε φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει ότι η καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών «δεν είναι αυτή που τους (σ.σ. στους εργαζόμενους) προκάλεσε βιοποριστικά προβλήματα ‒ αφού ούτως ή άλλως είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους, λόγω ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού για τους ίδιους προστατευτικού πλέγματος, που τους εξαιρεί από τα όσα συμβαίνουν σε όλους σχεδόν τους λοιπούς εργαζόμενους ‒ αλλά η διαχείριση των δαπανών τους με όχι ιδιαίτερα χρηστό τρόπο».

rsz_angelioforos-630Με άλλα λόγια, ο νεοφώτιστος manager της εταιρίας ισχυρίστηκε πως οι 4 δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο σημείο να μην μπορούν να ζήσουν, επειδή ήταν… σπάταλοι και άφρονες και όχι επειδή δεν πληρώνονταν επί 4 και πλέον μήνες!

Το… προνόμιο                                                  της εκ περιτροπής εργασίας

Στις νομικίστικες ακροβασίες του ιδίου, τις οποίες απέρριψε συλλήβδην το δικαστήριο, αξίζει να προστεθεί και ο εξής ισχυρισμός του: «…εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, (σ.σ. οι 4 δημοσιογράφοι) τυγχάνουν ιδιαίτερα προνομιούχοι μισθωτοί, όχι μόνον εντός της εταιρίας, αλλά και σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων».

Η… προνομιακή μεταχείριση που επιφύλαξε η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» στους εν λόγω δημοσιογράφους συνίσταται στο γεγονός ότι οι 3 εξ αυτών έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας επί τρεις ημέρες την ημέρα την εβδομάδα με μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό 40%. Η δε τέταρτη εργαζόμενη εξαναγκάστηκε, υπό την απειλή της απόλυσης. να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση αποδοχών 25%.

Ολοταχώς για κατασχέσεις

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη δικαστική απόφαση που σε διάστημα λίγων εβδομάδων δικαιώνει μισθωτούς του «Αγγελιοφόρου». Στις αρχές Νοεμβρίου 2014 το Ειρηνοδικείο διέταξε τον εκδότη Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο να καταβάλει αμέσως το ποσό των 22.500 € σε άλλους 6 εργαζόμενους για καθυστερούμενους μισθούς.

Την απόφαση αυτή αρνείται παρά τω νόμω να εφαρμόσει η εκδότρια εταιρία και έτσι έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της, για να ικανοποιηθούν οι χρηματικές απαιτήσεις των εργαζομένων.


Διαβάστε επίσης:

Δικαστικό ράπισμα στον αμελή εκδότη του «Αγγελιοφόρου»

 «Αγγελιοφόρος»: δεν εκτελεί δικαστική απόφαση για μισθούς

120 ημέρες χωρίς μισθό, άλλες 48 ώρες σε απεργιακό πυρετό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s