«Αγγελιοφόρος»: δεν εκτελεί δικαστική απόφαση για μισθούς

«Εγώ δεν εφαρμόζω την όποια δικαστική απόφαση έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Να πάνε να κάνουν ό,τι θέλουν! Εγώ δεν τους πληρώνω για κανένα λόγο», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου» κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφιλίωσης που έγινε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Αθήνα.  

σφυρί

Ενώπιον του κατ΄ εξοχήν αρμόδιου κυβερνητικού φορέα, που είναι επιφορτισμένος να εποπτεύει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ο Παντελής Χαλβατζάκης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, δήλωσε, χωρίς περιστροφές, αργά προχτές, Τρίτη, το απόγευμα, ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ποια απόφαση; Αυτήν με την οποία δικαιώνονται έξι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου», που προσέφυγαν κατά της εκδοτικής εταιρίας του επιχειρηματία και βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου. Αυτήν με την οποία οι ίδιοι εργαζόμενοι πέτυχαν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να τους επιδικαστούν προσωρινά οι καθυστερούμενοι μισθοί των τελευταίων μηνών. Αυτήν με την οποία οι έξι εργαζόμενοι δικαιούνται να αναζητήσουν και να λάβουν αμέσως τις δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2014, όπως και μέρος των αποδοχών για τον Αύγουστου και το Σεπτέμβριο του 2013.

Η υπ΄ αριθμόν 7673/31.10.2014 απόφαση κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, μέσω δικαστικού επιμελητή, στα γραφεία της οδού Δαναΐδων 4, στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει την έδρα της η εκδοτική εταιρία του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο εκδότης είχε φροντίσει να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του, κυρίως και πρωτίστως για να μην καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο, περιορίζοντας έτσι τις αρχικές υποχρεώσεις του προς του έξι μισθωτούς περίπου σε 10.000 €, έναντι επιδικασθέντος ποσού 22.500€.

Θα διαπράξει… αδικία!

Ωστόσο, ο κ. Χαλβατζάκης, δικηγόρος κατ΄ επάγγελμα και επικεφαλής γνωστού νομικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, έκανε σαφές στο προσωπικό της εταιρίας και επανέλαβε προχτές στην Αθήνα πως δεν πρόκειται για οποιοδήποτε λόγο να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση με την οποία ηττάται η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ.

Σύμφωνα με το πρωτότυπο σκεπτικό που ανέλυσε ενώπιον του υπουργείου Εργασίας, εάν εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, θα διαπράξει… αδικία σε βάρος όλων των υπόλοιπων εργαζομένων που δεν έχουν προσφύγει ακόμη στα δικαστήρια και δεν έχουν καταθέσει προς το παρόν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Κι αυτό, όπως είπε, αποτελεί «άνιση μεταχείριση» των έξι μισθωτών σε βάρος του υπόλοιπου προσωπικού, που αριθμεί περί τα 120 άτομα.

Ωμός εκβιασμός

Μάλιστα, ο κ. Χαλβατζάκης έφτασε στο σημείο να ασκήσει νέο, ωμό εκβιασμό, κάνοντας λόγο για αιφνίδια διακοπή της δραστηριότητας της εταιρίας. Όπως είπε, εάν τυχόν οι δικαιωθέντες εργαζόμενοι προβούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν, για να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους, τότε «θα πάμε σε βίαιο κλείσιμο της επιχείρησης», καθώς οι πιστώτριες τράπεζες θα σπεύσουν να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις τους με την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ. «Εάν γίνουν κατασχέσεις, δεν εγγυώμαι τίποτε. Θα κλείσουμε και κανένας δε θα πάρει ούτε τα δεδουλευμένα του ούτε την αποζημίωσή του», απείλησε ο κ. Χαλβατζάκης.

Παρά την νέα επίδειξη θράσους και αλαζονείας εκ μέρους της εργοδοσίας του «Αγγελιοφόρου», ο εξουσιοδοτημένος συμφιλιωτής του υπουργείου Εργασίας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας, αρκέστηκε απλώς να καταγράψει τις απόψεις του Παντελή Χαλβατζάκη.  Σημείωσε επίσης στο πρακτικό που συνέταξε τις θέσεις των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, που άσκησαν προσφυγή και ζήτησαν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της συμφιλίωσης.

Αλλοι 15+21 εργαζόμενοι 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ έχουν ήδη στραφεί άλλοι 15 εργαζόμενοι, κυρίως δημοσιογράφοι, μέλβ της ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητώντας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την επιδίκαση των καθυστερούμενων μισθών που δικαιούνται. Οι αιτήσεις τους συζητήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο και εντός των επομένων ημερών αναμένεται η έκδοση δύο νέων προσωρινών αποφάσεων.

Τέλος, την προσεχή Δευτέρα έχει οριστεί να συζητηθεί νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας για το ίδιο θέμα, αυτήν τη φορά από 22 διοικητικούς υπαλλήλους, που είναι μέλη της ΕΠΗΕΘ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s