Το υπουργείο Εργασίας καλεί τον εκδότη Αλ. Μπακατσέλο

Ενώπιον του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλείται αύριο, Τρίτη, να παραστεί και να παράσχει εξηγήσεις για  επαναλαμβανόμενη καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας ο εκδότης των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος.

rsz_μπακατσελος_100-horz

Αφερέγγυος προς τους εργαζόμενους, αλλά ευνοημένος με δάνεια 14,9 εκατ. € από τράπεζες ο εκδότης του «Αγγελιοφόρου», Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Μπακατσέλος οφείλει να παρουσιαστεί αύριο, στη 1 μ.μ. στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου. Εκεί, θα πρέπει να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε βάρος των 125 εργαζομένων του εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και να δεσμευτεί εγγράφως για το χρόνο εξόφλησης των οφειλών που συνεχώς συσσωρεύει προς αυτούς.

Κατά του αφερέγγυου εκδότη έχουν προσφύγει από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και η Ένωση Τεχνικών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΠΤ-Θ).  Κατόπιν προτάσεων και υποδείξεων των μελών τους που εργάζονται στον  «Αγγελιοφόρο», τα τρία συνδικαλιστικά σωματεία έχουν ζητήσει να παρέμβει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ασυνεπής εκδότης να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της εργατικής και ποινικής νομοθεσίας.

Γραφειοκρατική διαχείριση

Παρά το ηχηρό όνομα του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και τη σπουδαιότητα του θέματος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει, όπως φαίνεται, να υποβαθμίσει την προσφυγή των συνδικαλιστικών σωματείων. Έτσι, αντί να αναλάβει ενεργό ρόλο είτε ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης είτε ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εξουσιοδοτήσει για τη γραφειοκρατική διαχείριση του όλου ζητήματος τον προϊστάμενο ενός τμήματος της αρμόδιας διεύθυνσης (Δ3).

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2012 έως και σήμερα ο γνωστός επιχειρηματίας και βιομήχανος παρακρατεί συστηματικά και μεθοδευμένα τις μηνιαίες αποδοχές από το δημοσιογραφικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της εταιρίας που διοικεί, της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ. Αυτό συμβαίνει, παρόλο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν δεχτεί να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας και έχουν συμφωνήσει να μειωθεί ο μισθός τους κατά 25% έως 30%, αρκεί να τον πληρώνονται στην ώρα του.

Μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2014 και εξής η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς ο κ. Μπακατσέλος έχει υπερβεί και την πλέον ασυνεπή πλευρά του εαυτού του, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να χρωστά το 50% του Ιουλίου, τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Με διάφορες προφάσεις και τεχνάσματα, ο ίδιος αρνείται να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Δηλώνει επίσης ότι είναι πιθανόν οι οφειλές του να αυξηθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες και, μέσω διαρροών, αφήνει να αιωρείται η απειλή ότι θα αναστείλει τη λειτουργία όλης της εκδοτικής εταιρίας έως το τέλος του 2014.

Υπέρογκα δάνεια

Παράλληλα, πάντως, έχει φροντίσει να συσφίξει τις σχέσεις του με το λόμπι των τραπεζών και να ωφεληθεί από τα προνόμια της υπέρογκης δανειοδότησής του, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 14,9 εκατ. ευρώ (!).

Την ίδια ώρα, 125 εργαζόμενοι και τα εξαρτώμενα απ΄ αυτούς μέλη των οικογενειών τους εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την καθημερινότητά τους – πόσο μάλλον να δανειστούν από τράπεζες, για να πληρώσουν την εφορία και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Υπό την εποπτεία συμφιλιωτή

Η αυριανή διαδικασία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να διεξαχθεί υπό την εποπτεία συμφιλιωτή, ο οποίος έχει οριστεί για να διευθετήσει τη διένεξη των συνδικαλιστικών σωματείων και της εργοδοσίας. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο συμφιλιωτής έχει την αρμοδιότητα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προσέγγιση των θέσεων των δύο μερών το συντομότερο δυνατό, ώστε να τερματιστεί η διένεξη. Στο τέλος της  διαδικασίας θα συνταχθεί, όπως προβλέπεται, πρωτόκολλο, που θα υπογράφεται από τα δύο μέρη και το συμφιλιωτή και στο οποίο θα βεβαιώνεται η συμφωνία ή η διαφωνία των αντίπαλων μερών.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το υπουργείο Εργασίας καλεί τον εκδότη Αλ. Μπακατσέλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s