120 ημέρες χωρίς μισθό, άλλες 48 ώρες σε απεργιακό πυρετό

Μειώσεις αποδοχών έως 30%, παρακράτηση μισθών έως 4 μήνες, εκ περιτροπής εργασία επί 3 ημέρες την εβδομάδα. Καταπάτηση συμφωνιών, συνεχή ψεύδη και έωλες υποσχέσεις. Βαθιά περιφρόνηση της εργασίας και προκλητική αδιαφορία για τις ανάγκες του προσωπικού.  

rsz_euro_banknotes

Αυτές οι συνθήκες υπαγορεύουν την καθημερινότητα των 125 εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου» και του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» και διαμορφώνουν το  περιβάλλον έκδοσης των δύο μεγαλύτερων εφημερίδων της Βόρειας Ελλάδας.

Παρά ταύτα, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί Τύπου και οι διοικητικοί υπάλληλοι της εκδοτικής εταιρίας συνεχίζουν να προσφέρουν με τον ίδιο ρυθμό τις υπηρεσίες τους.  Υπακούοντας στην απόλυτη ανάγκη να εργαστούν, για να βιοποριστούν,  εξακολουθούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως αναγκαία, για να θρέψουν τις οικογένειες τους. Εκατόν είκοσι ημέρες χωρίς ένα ευρώ στραγγαλίζουν την αξιοπρέπεια και στοιχειώνουν τις ημερήσιες υποχρεώσεις όχι μόνο των 125 μισθωτών του «Αγγελιοφόρου», αλλά και  όλων εκείνων των ατόμων που εξαρτώνται οικονομικά απ΄ αυτούς.

Αυτάρεσκη επίδειξη

Την ίδια ώρα, ο εκδότης και βιομήχανος Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ευφραίνεται  με προκλητικό τρόπο από τα θεάματα του Βασιλικού Θεάτρου, στη Θεσσαλονίκη, και επιδεικνύει αυτάρεσκα την εφημερίδα των απλήρωτων εργαζομένων του στους πολιτικούς φίλους του στη Χαλκιδική και στους επιχειρηματικούς συνεργάτες του στην Αθήνα.

Η νέα πίστωση χρόνου που εκβίασε και έλαβε ο φιλόμουσος εκδότης, μέσω του μαθητευόμενου γενικού διευθυντή του, Παντελή Χαλβατζάκη, για να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, αποτέλεσε άλλη μία πράξη υπεκφυγής στην κακόφωνη… όπερα υποκρισίας των τελευταίων δύο ετών. Όπως σχολιάζει με ευγενές ύφος η ΕΣΗΕΜ-Θ σε ανακοίνωσή της, αυτή η πίστωση χρόνου «αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά μία ακόμη αναξιοποίητη ευκαιρία να αποκαταστήσει στοιχειωδώς (σ.σ. η εργοδοσία) την επανειλημμένα τρωθείσα αξιοπιστία της».

Ακόμη λίγα ψίχουλα

Στην προσπάθειά του να αποφύγει πιθανές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας του, ο πολυσχιδής εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος εδέησε να προσφέρει ακόμη λίγα ψίχουλα, έναντι των οφειλών που συνεχώς συσσωρεύει σε βάρος του προσωπικού του. Έτσι, αργά χτες το μεσημέρι κατέβαλε το 30% του μισθού του Ιουλίου και την αποζημίωση για την εργασία του προσωπικού κατά την ημέρα της… Πρωτομαγιάς (!) του τρέχοντος έτους.

Αντιθέτως, πιστός στην παρελκυστική τακτική του, ο κ. Μπακατσέλος παρέλειψε για άλλη μία φορά να ενημερώσει τους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους για τις πραγματικές επιδιώξεις του και το ακριβές περιεχόμενο του «σχεδίου διάσωσης» της εταιρίας που διοικεί.

Ο αυτοδίδακτος εκπρόσωπός του, γενικός διευθυντής της εταιρίας, Παντελής Χαλβατζάκης, έκανε χτες γνωστό ότι αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση «ενός ολοκληρωμένου σχεδίου», όπως το αποκαλεί, για τη λειτουργία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ.

Ανησυχία για πιθανή πτώχευση

Έτσι, οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί Τύπου εξωθούνται και πάλι σε νέα 48ωρη απεργία, αρχής γενομένης από σήμερα, Πέμπτη, στις 8 π.μ.

Με την έκδηλη ανησυχία ότι ο Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος κερδίζει συνεχώς χρόνο, για να οδηγήσει έως το τέλος του 2014, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, την εταιρία του σε προστατευτικές διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Να καταβάλει σε όλους τους μισθούς που τους χρωστάει.
  • Να τηρήσει εφεξής στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων και της εργατικής νομοθεσίας.
  • Να εγκαταλείψει κάθε είδους ελαστική σχέση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη νέα 48ωρη απεργία έχει αυτοεξαιρέσει την παρουσία της η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ), που εκπροσωπεί τους διοικητικούς υπαλλήλους του «Αγγελιοφόρου» και του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής». Η διοίκηση της ΕΠΗΕΘ ανέστειλε τη συμμετοχή της στην προκηρυχθείσα κινητοποίηση των συνδικαλιστικών σωματείων, θεωρώντας ως επαρκή λόγο την καταβολή του 30% του μισθού του Ιουλίου προς τα μέλη της.

6 σκέψεις σχετικά με το “120 ημέρες χωρίς μισθό, άλλες 48 ώρες σε απεργιακό πυρετό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s