Η Επιθεώρηση Εργασίας καλεί τον εκδότη Αλ. Μπακατσέλο

Εξηγήσεις ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας για τους 120 απλήρωτους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» καλείται να δώσει αύριο, Τρίτη, ο επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος.

μπακατσελος_001

Ο Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος (δεξιά) με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο διατηρεί εξ αγχιστείας συγγένεια

Ο κ. Μπακατσέλος έχει προσκληθεί να παραστεί στις 10 π.μ. στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, στη δυτική Θεσσαλονίκη,  για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβάλει ακόμη τις δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σχεδόν στο σύνολο του προσωπικού που απασχολεί. Ο εκδότης είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος να προσέλθει στην Επιθεώρηση Εργασίας, να δηλώσει εάν και πότε θα εξοφλήσει τις οφειλές του και να υποδείξει με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα  θα εξομαλύνει τη μισθοδοσία προς το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας του.

Ποιοι έχουν προσφύγει

Σε βάρος του κ. Μπακατσέλου έχουν προσφύγει από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και η Ένωση Τεχνικών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΠΤ-Θ). Κατόπιν εντολής των μελών τους που εργάζονται στον «Αγγελιοφόρο», τα τρία συνδικαλιστικά σωματεία ζήτησαν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της εργατικής διαφοράς, ώστε, υπό τη διαιτησία της Επιθεώρησης Εργασίας, να επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης, έστω και συμβιβαστικής.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 , όταν άρχισαν να υποσκάπτονται και στη συνέχεια να ισοπεδώνονται πολυετή εργασιακά δικαιώματα, που συνδικαλιστικά σωματεία στο χώρο του Τύπου της Θεσσαλονίκης προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ με οργανωμένο τρόπο. Μέχρι πρότινος ‒ και παρά τις αθρόες απολύσεις και τις μειώσεις μισθών ‒ η κυρίαρχη συνδικαλιστική τακτική ήταν η απόπειρα διευθέτησης των όποιων εργατικών διαφορών απευθείας με τον εργοδότη, η άσκηση πιέσεων και η κήρυξη απεργιών. Σε όσες περιπτώσεις παρενέβαινε το ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, αυτό γινόταν έπειτα από ατομικές προσφυγές εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων εμφανίζονται πλέον αποφασισμένοι να ζητήσουν αύριο, Τρίτη, την επίλυση της εργατικής διαφοράς δίχως καθυστέρηση, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» διακατέχονται από αισθήματα οργής κατά του εργοδότη τους και εξωθούνται στα όρια της ανέχειας.

Σημειώνεται ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει την αρμοδιότητα να διατάξει τη διενέργεια ελέγχου στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, την εταιρία που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο», για να διαπιστώσει το τι πραγματικά συμβαίνει. Στη συνέχεια, δύναται να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εξοφληθούν εγκαίρως όλες οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές από δεδουλευμένες αποδοχές και, εφόσον η διοίκηση της εταιρίας δεν συμμορφωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, βάσει της νομοθεσίας.

Η οδός των μηνύσεων

Εφόσον τα τρία σωματεία διατυπώσουν ρητώς τη βούλησή τους για άσκηση περαιτέρω πιέσεων και καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις για το ύψος των οφειλών προς τα μέλη τους, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατά του εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, ώστε στη συνέχεια να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για παράβαση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ενόψει του κινδύνου να κατατεθεί σε βάρος του μήνυση, ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος έδωσε προ τριών ημερών εντολή στον νεόκοπο γενικό διευθυντή του, Παντελή Χαλβατζάκη, να καταβάλει σε όλο το προσωπικό το 60% ενός μισθού, που αντιστοιχεί σε οφειλές του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Αυγούστου και  Σεπτεμβρίου του 2013, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να είχαν εξοφληθεί, αλλά με διάφορες ευτελείς δικαιολογίες παρακρατούνταν παρανόμως από τον εργοδότη.

3 σκέψεις σχετικά με το “Η Επιθεώρηση Εργασίας καλεί τον εκδότη Αλ. Μπακατσέλο

 1. Και οι τεχνικοί τηλεόρασης και ραδιοφώνου που κάνουν ελέγχους χεράκι χεράκι με το ΣΕΠΕ ΕΥΠΕΑ, ΙΚΑ και καταγγελίες στο ΣΕΠΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πριν τα μνημόνια, ειδικά στην Αθήνα, δεν είναι σωματεία στο χώρο των ΜΜΕ; Αλλά έτσι μάθατε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι………Δεν πειράζει, έστω και αυτό είναι μια αρχή, αρκεί να το συνεχίσετε.

  Μου αρέσει!

  • Συνάδελφε, δεν έχουμε την πρόθεση να θίξουμε κανένα σωματείο ή να εκθειάσουμε κάποιο άλλο.

   Προφανώς η ΕΣΗΕΜ-Θ εντόπισε στο χάρτη των διεκδικήσεων αρκετά όψιμα το δρόμο που οδηγεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, συμπαρασύροντας και τα άλλα δύο σωματεία, αυτά της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ. Έστω κι έτσι, όμως, είναι ένα βήμα προς διεκδίκηση, το οποίο αναγνωρίζουμε. Παρά την όψιμη κινητοποίηση, αυτό συμβαίνει, πάντως, όσο γνωρίζουμε, με συντονισμένο και συλλογικό τρόπο για πρώτη φορά από 3 σωματεία του Τύπου ταυτοχρόνως στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ακριβώς αναδεικνύει η ανάρτησή μας. Τίποτα περισσότερο.

   Σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε τον αγώνα των τεχνικών, κυρίως του Ραδιοφώνου, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος (αγώνας) είναι και ισχυρός και υπερήφανος. Δυστυχώς, όμως, το σωματείο τους αποτελεί μία μοναχική πρωτοπορία στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι του Τύπου της Θεσσαλονίκης. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του έστω και τώρα.

   Η ομάδα του Agelioforum

   Μου αρέσει!

 2. Καλώς μέχρι εδώ, αλλά δεν μπορείτε να διεκδικήσετε έχοντας «δίπλα σας» -συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό, αλλά είναι η πραγματικότητα- σάπιους συνδικαλιστές και από τα 3 σωματεία.
  Πρέπει να βρείτε ανθρώπους μαχητές, συνδικαλιστές ή εργαζόμενους-άνεργους, που παλεύουν για το δίκιο και το κοινό καλό και όχι μόνο για προσωπικό όφελος, που θα είναι πραγματικοί σύντροφοι στα καλά και στα άσχημα.
  Θέλει πολύ αγώνα, για να γίνει αυτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχετε, γιατί, πολύ απλά, καταφέρατε να επιβιώσετε έχοντας δίπλα σας τη σαπίλα του συνδικαλιστικού κινήματος, αυτούς που τρύπησαν τις ΣΣΕ, διέλυσαν κάθε προσπάθεια συντονισμού, προσπάθησαν να καταστρέψουν ό,τι πιο υγιές και αγωνιστικό υπάρχει στο κίνημα, είτε γιατί είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ ή ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ή απλά ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ. ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ.

  Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι σε πρώην μόνο, αλλά και σε νυν, κυρίως σε νυν. Και, για να μην προτρέξουν κάποιοι, για να υπάρξει ενότητα και συντονισμός, θα πρέπει να αντιληφθείτε ποιοι είναι στο απέναντι στρατόπεδο, αλλά και ποιοι ΚΑΙ ΣΤΑ 2. Ο νοών νοείτω.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s